TT-Utrikes

Haag och Ankara återupprättar kontakten

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nederländerna och Turkiet återupprättar de diplomatiska relationerna efter det infekterade bråk som försurat stämningen sedan i fjol, rapporterar den nederländska nyhetsbyrån ANP med hänvisning till landets utrikesminister.(TT)

Nederländerna och Turkiet återupprättar de diplomatiska relationerna efter det infekterade bråk som försurat stämningen sedan i fjol, rapporterar den nederländska nyhetsbyrån ANP med hänvisning till landets utrikesminister.

Konflikten mellan regeringarna i Haag och Ankara har pågått sedan mars 2017, då Nederländerna stoppade medlemmar i den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans regering från att kampanja i landet inför en kontroversiell folkomröstning om en ny grundlag. I samband med detta anklagade Erdogan Nederländerna för nazism, fascism, statsterrorism samt delaktighet i folkmordet i Srebrenica 1995.

I februari i år trappades bråket upp ytterligare, då Nederländerna formellt drog tillbaka sin ambassadör i Ankara, som turkiska regeringen hindrat från att komma in i landet i ett år. Den nederländska regeringen satte då också stopp för en ny turkisk ambassadör i Nederländerna.