TT-Utrikes

Gula västarna tågar för tionde helgen i rad

TT-Utrikes Artikeln publicerades

För tionde helgen i rad gav sig proteströrelsen Gula västarna ut på gatorna i franska städer för att demonstrera mot regeringen. President Emmanuel Macrons initiativ till dialog verkar än så länge inte ha dämpat den folkliga freden.(TT)

Macron inledde i veckan en två månader lång "nationell debatt", i ett försök att låta demonstranterna kanalisera sin ilska. Han höll bland annat över tolv timmars diskussion med borgmästare i olika delar av landet.

Många av de gula västarna ser debatterna som ett försök att avväpna rörelsen som uppstod i mitten av november i protest mot höjda bränsleskatter men snabbt växte till en revolt mot Macron och landets maktelit.

I flera städer samlades på lördagen tusentals människor för att protestera. Många bar plakat som krävde Macrons avgång eller fördömde polisbrutalitet. Marschen i Paris, liksom i Marseille, Rennes, Toulouse, Lyon and flera andra städer, ledde till sporadiska sammandrabbningar där polisen använde tårgas och vattenkanoner mot maskerade aktivister som kastade gatsten och flaskor.

Den här lördagen, liksom förra helgen, verkar dock ha avlöpt utan det kaos och vandalisering som präglat flera tidigare helger. Inrikesdepartementet uppskattade att 84 000 hade slutit upp runt om i landet, ungefär lika många som för en vecka sedan. I Paris hade deltagandet minskat från runt 8 000 förra helgen till 7 000.

Omkring 80 000 poliser var utkallade för att upprätthålla ordningen.