TT-Utrikes

Grönland flygsatsar med danskt stöd

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ett flera år långt flygplatsbråk på Grönland - som nyligen ledde till en regeringskris - har kommit till sin ände. Danmark pytsar in stora pengar i ett av regionens största infrastrukturprojekt någonsin.(TT)

Den självstyrande danska regionen kommer att bygga ut två flygplatser och bygga en helt ny tredje, beslutade det regionala parlamentet på torsdagen.

De två befintliga flygplatserna ligger i Nuuk (Godthåb) och Ilulissat på den grönländska västkusten. Den nya kommer att byggas i Qaqortoq närmare huvudöns sydspets.

Danmark bidrar till finansieringen med 700 miljoner danska kronor, vilket ger den danska staten en tredjedel av ägandet i flygplatsernas ägarbolag. Dessutom får bolaget ett danskt lån på 450 miljoner med låg ränta, samt en garanti om ännu ett lån i samma storlek.

I och med detta får Danmark också vetorätt på andra investerare, efter att ett kinesiskt bolag visat intresse för projektet.

Det danska inflytandet har splittrat grönländska politiker och ledde till att det självständighetsförespråkande partiet Partii Naleraq (Riktmärket) lämnade regionregeringen i september.

Andra kritiker anser att mångmiljonbeloppen skulle kunna användas i bättre syften. Projektets förespråkare anser att Grönlands export och turism kommer att få en ny skjuts.