TT-Utrikes

Gränskorsande joggare frihetsberövades

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En 19-årig fransk kvinna hölls frihetsberövad i två veckor av amerikansk gränspolis efter att hon oavsiktligt korsat gränsen till delstaten Washington i nordvästra USA under en joggingtur.(TT)

En 19-årig fransk kvinna hölls frihetsberövad i två veckor av amerikansk gränspolis efter att hon oavsiktligt korsat gränsen till delstaten Washington i nordvästra USA under en joggingtur.

Kvinnan var på besök hos sin mor i staden White Rock i provinsen British Columbia i sydvästra Kanada, nära den amerikanska gränsen. Hon var på väg tillbaka in i Kanada när hon greps av två gränspoliser som förklarade att hon fångats på kamera när hon korsat gränsen illegalt.

Då kvinnan saknade id-handling fördes hon i ett burförsett fordon till gränspolisens förvar i Tacoma, 20 mil söderut. Till kanadensiska CBC säger kvinnan att hon först trodde att överträdelsen skulle resultera i en varning eller böter.

– Sedan förstod jag att det verkligen var allvar, och då började jag gråta lite, säger hon.

Kvinnans mor begav sig snabbt till förvaret med dotterns handlingar. Det dröjde dock två veckor innan dessa kunde verifieras av kanadensiska myndigheter, varpå kvinnan släpptes fri.

En talesperson för USA:s gränspolis säger att alla som olagligt korsar gränsen, oavsiktligt eller ej, kommer att gripas.