TT-Utrikes

Fredsaktivisten Uri Avnery död

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den israeliske journalisten och fredsaktivisten Uri Avnery har avlidit, 94 år gammal, uppger en talesperson för Ichilov-sjukhuset i Tel Aviv. - Han har betytt mycket för fredsprocessen i en våldsam region, säger Johannes Mosskin på Right Livelihood-stiftelsen.(TT)

Uri och Rachel Avnery grundade Gush Shalom, som arbetade för fred mellan israeler och palestinier och för en palestinsk stat, och beskrivs som en viktig röst för dialogen mellan de två folkgrupperna. De fick Right Livelihood-priset 2001 för sitt arbete.

– Han var en radikal person, och var på 1940-talet en av de första som pratade om en tvåstatslösning och jobbade utifrån den övertygelsen i många år. Hans tankar om fred, som bygger på dialog med den andre, omfamnas av många andra israeliska organisationer i dag, säger Johannes Mosskin, kommunikationschef på Right Livelihood-stiftelsen, till TT.

Som tonåring var Uri Avnery soldat och medlem i en milis på den politiska högerkanten och bekämpade såväl araber som det brittiska styret i dåvarande Palestina, innan han blev fredsaktivist. I början av 1980-talet var han en av de första israelerna som träffade den dåvarande palestinske ledaren Yassir Arafat i Beirut, som då var belägrat av den israeliska armén.

– Han var inte rädd för kritik eller för att gå sin egen väg och var radikal och modig i fredsarbetet. Jag hoppas att hans död kan ge ny uppmärksamhet kring fredsrörelsen och lyfta fram det som går att vinna på en fred genom rättvisa, säger Johannes Mosskin.

– Gush Shalom hade sina storhetsdagar på 1990 talet, men andra röster och organisationer för budskapet vidare.