TT-Utrikes

Fransk skolstart - utan mobiltelefoner

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det bör vara slut på smygchattandet under borden för franska skolelever, när de nu återvänder för höstterminen. Medan de firat sommarlov har nämligen landets parlament röstat igenom president Emmanuel Macrons vallöfte om ett strängare mobilförbud.(TT)

Det bör vara slut på smygchattandet under borden för franska skolelever, när de nu återvänder för höstterminen. Medan de firat sommarlov har nämligen landets parlament röstat igenom president Emmanuel Macrons vallöfte om ett strängare mobilförbud.

Enligt de nya reglerna får varken mobiler, "paddor" eller smarta klockor användas i klassrummen i låg-, mellan- och högstadiet.

Även gymnasier tillåts nu att införa förbud om de vill. Enligt lagens förespråkare kommer den att göra skolbarnen mer fokuserade och minska mobbning.

– Att vi är öppna för framtidens teknologi innebär inte att vi måste acceptera all form av användning av den, sade utbildningsminister Jean-Michel Blanquer när lagen röstades igenom i juni.

Kritikerna avfärdar det hela som ett pr-trick från regeringen och påpekar att reglerna kan bli svåra att tillämpa. I en del skolor som tidigare infört mobilförbud har det visat sig att barnen hittat sätt att kringgå det.