TT-Utrikes

Fransk kravallpolis avhyste studenter

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Kravallpolis har avhyst de studenter som i tre veckor ockuperat ett universitet i Paris i protest mot president Emmanuel Macrons nya utbildningspolitik. Ett hundratal poliser deltog i räden mot Tolbiac-universitetet, ett av flera franska lärosäten ockuperats den senaste tiden.(TT)

Kravallpolis har avhyst de studenter som i tre veckor ockuperat ett universitet i Paris i protest mot president Emmanuel Macrons nya utbildningspolitik. Ett hundratal poliser deltog i räden mot Tolbiac-universitetet, ett av flera franska lärosäten ockuperats den senaste tiden.

Bland dem som demonstrerat mot Macrons poltik finns järnvägsarbetare, statstjänstemän och jurister - men hittills har presidenten inte vacklat i sina ambitioner att stöpa om stora delar av samhällsservicen. På torsdagen deltog cirka 120 00 personer i landsomfattande protester, men det var betydligt färre än de 320 000 personer som deltog den 22 mars i liknande demonstrationer.

Några av Tolbiac-studenterna kastade flaskor mot poliserna vid i fredagens gryningsräd. En person greps.

Tidigare i veckan ockuperades också Sciences Po-universitetet Paris, där Macron själv studerat och där demonstranterna nu kallade honom "diktator". Ordningen återställdes på fredagen och undervisningen återupptogs.