Annons
Nyheter

Pressad May köper dyrbar tid

Med hjälp av en miljard pund har den brittiska minoritetsregeringen säkrat stöd från nordirländska DUP. Men premiärminister Theresa Mays framtid är fortsatt osäker - särskilt i frågan om brexit, enligt en expert.(TT)
Publicerad 26 juni 2017

Efter handslaget med DUP-ledaren Arlene Foster kan den konservativa premiärministern Theresa May räkna med stöd från partiets tio ledamöter i nyckelomröstningar i parlamentet. Det räcker för att nå majoritet när Tories regeringsförklaring ska röstas igenom i veckan.

Enligt uppgörelsen kommer DUP även att backa Mays minoritetsregering i alla omröstningar om budget, nationell säkerhet och brexitlagstiftning samt vid eventuella misstroendeomröstningar. Men partierna bildar inte en formell koalition - övriga frågor kommer att förhandlas från fall till fall.

Annons

I utbyte sockrar regeringen det finansiella stödet till Nordirland. Redan utlovade 500 miljoner pund till det decentraliserade styret kompletteras nu med ytterligare en miljard. Pengarna ska enligt DUP bland annat användas till sjukhus, skolor och vägar.

Problem på hemmaplan

På hemmaplan kämpar Arlene Foster för att få till koalitionen mellan katolska nationalister och protestantiska unionister. I Nordirland har politisk kris rått sedan Sinn Fein, som vill att Nordirland förenas med republiken Irland, drog sig ur den regionala regeringen i januari.

Sinn Fein tror inte att de nu utlovade pengarna leder till att regionens samregerande kan återuppptas. De båda partiernas meningsskiljaktigheter i viktiga frågor består, säger Sinn Fein-ledaren Gerry Adams.

Tanken är att avtalet ska gälla under hela den femåriga mandatperioden, med en planerad utvärdering efter två år. Men frågan är om May och hennes regering klarar sig så länge. Trots stödet från DUP riskerar Tories att förlora flera viktiga omröstningar, tror Archie Brown, professor emeritus i politik vid University of Oxford.

Han pekar särskilt ut frågan om brexit som en svag punkt för May.

””

Nytt nyval?

May är redan kraftigt ifrågasatt som premiärminister efter att hennes konservativa parti förlorade sin majoritet i det nyval som hon själv utlyste. Det största oppositionspartiet Labour fortsätter att arbeta för att få till ytterligare ett nyval.

Samarbetet med DUP är inte okontroversiellt. Det ultrakonservativa partiet har fått stark kritik för sitt motstånd mot samkönade äktenskap och abort. Dessutom väntas övriga delar av den brittiska unionen, framför allt Skottland och Wales, inte se med blida ögon på att Nordirland särbehandlas med ett stort pengatillskott.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons