TT-Utrikes

Första invånarna i Köpenhamn funna

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Arkeologer i Köpenhamn har hittat 20 skelett vid en utgrävning på Rådhuspladsen i Danmarks huvudstad. I skydd av två stora tält har de grävt fram benrester från män, kvinnor och barn som levde för omkring 1 000 år sedan. Arkeologer uppskattar att de är de första Köpenhamnsborna som har hittats.(TT)

I skydd av två stora tält har de grävt fram benrester från män, kvinnor och barn som levde för omkring 1 000 år sedan. Arkeologer uppskattar att de är de första Köpenhamnsborna som har hittats. Utgrävningsarbetet har pågått sedan i december i fjol och under fynden tros det ligga ytterligare två lager av skelett.

– Det är otroligt. En meter under asfalten på den mest livliga platsen i hela Danmark ligger gravar med skelett välbevarade, säger Jane Jark Jensen, curator och arkeolog vid Köpenhamns museum, till Politiken.

Upptäckten har hållits hemlig för allmänheten för att undvika att nyfikna människor ska ta sig in på området och förorena dna-materialet i gravarna.

Nu har de flesta av de bräckliga skelettdelarna, enligt arkeologerna lika porösa som kex, tagits därifrån och ska undersökas på Statens Naturhistoriske Museum.

Förhoppningen är att fynden ska kunna berätta saker om de människor som fick Köpenhamn att växa fram.

– Det är helt nytt och kommer att ge oss kunskap av en helt ny kaliber, säger Jane Jark Jensen.