TT-Utrikes

Nordkoreas FN-sändebud möter säkerhetsrådet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

När FN:s säkerhetsråd samlas till möte på ministernivå om krisen på Koreahalvön kommer Nordkoreas FN-ambassadör att närvara. Mötet sker drygt två veckor efter att diktaturen genomfört ännu ett robottest och förklarat att landet nått sitt mål att bli en kärnvapenmakt.(TT)

Från svensk sida deltar utrikesminister Margot Wallström (S) som i förra veckan diskuterade Nordkoreakrisen med USA:s utrikesminister Rex Tillerson vid ett enskilt möte i Wien.

Sverige, som har diplomatiska förbindelser med det slutna landet, har erbjudit blågul hjälp med krisen. Tillerson väntas också delta i mötet runt det hästskoformade bordet i FN-skrapan i New York, liksom FN:s generalsekreterare António Guterres.

Även Nordkoreas FN-ambassadör Ja Song-Nam kommer i en ovanlig visit att delta vid säkerhetsrådets möte, rapporterar AFP med hänvisning till diplomatkällor. Han väntas hålla ett tal för säkerhetsrådet vid besöket, som sker sedan FN-sändebudet Jeffrey Feltman rest Pyongyang där han samtalade med Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho. Senast en så pass högt uppsatt FN-företrädare besökte Nordkorea var 2011.

En talesperson för Nordkoreas FN-sändebud bekräftar för AFP att Ja Song-Nam ska närvara vid mötet.

Stora delar av 2017 har präglats av ett bombastiskt ordkrig mellan främst Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump. Tillerson hävdade i veckan att USA kan tänka sig förutsättningslösa samtal om nedrustning med Nordkoreas regim, något Vita huset senare tillbakavisade.

Kinas president Xi Jinping och hans sydkoreanska kollega Moon Jae-In enades på torsdagen om att göra allt för att undvika ett krig på den koreanska halvön. Bland annat ska de båda länderna samarbeta kring införandet av sanktioner samt försöka sätta ytterligare press på Nordkorea.