TT-Utrikes

FN-topp talar om folkmord i Burma

TT-Utrikes Artikeln publicerades

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein säger till BBC att han inte blir förvånad om en domstol i framtiden slår fast att det begåtts ett folkmord mot rohingyerna i Burma.(TT)

Zeid Ra'ad al-Hussein skärper därmed tonen kring det som händer i Burma, där över 600 000 människor flytt från delstaten Rakhine till grannlandet Bangladesh. Han har tidigare kallat militärens grymheter för ett "skolboksexempel på etnisk rensning".

Samtidigt kommer nya rapporter från hjälp- och människorättsorganisationer som larmar om situationen. Human Rights Watch (HRW) säger att 40 byar helt eller delvis förstörts i delstaten Rakhine under oktober och november. Totalt rör det sig om 345 byar sedan våldsamheterna accelererade i augusti. HRW bygger bedömningen på analyser av satellitbilder.

Samma vecka som Burma och grannlandet Bangladesh, dit fler än 600 000 rohingyer tvingats på flykt, skrev på ett avtal för att möjliggöra återvändande brann flera byggnader i en by. HRW skriver att det bevisar att avtalet bara är ett spel för gallerierna.

Hjälporganisationen Oxfam drar efter intervjuer och gruppsamtal med 200 rohingyer i flyktingläger slutsatsen att fred och lika rättigheter är ett krav för att flyktingarna ska kunna återvända. En del flyktingar - framförallt kvinnor - säger att de hellre tar livet av sig än återvänder.

– Det visar "det brådskande behovet av en hållbar lösning på det decennier långa förtrycket av rohingyer", säger Paolo Lubrano, chef för Oxfams humanitära insatser i Asien, i ett pressmeddelande.