TT-Utrikes

FN fördömer USA:s Kuba-sanktioner

TT-Utrikes Artikeln publicerades

FN vill ha ett slut för USA:s handelsembargo gentemot Kuba. Generalförsamlingen har antagit en ny resolution med röstsiffrorna 191-2. Förutom USA röstade även Israel mot den. Den icke bindande resolutionen uppmanar USA att upphäva embargot, som infördes för mer än 50 år sedan, så fort som möjligt.(TT)

FN vill ha ett slut för USA:s handelsembargo gentemot Kuba. Generalförsamlingen har antagit en ny resolution med röstsiffrorna 191-2. Förutom USA röstade även Israel mot den.

Den icke bindande resolutionen uppmanar USA att upphäva embargot, som infördes för mer än 50 år sedan, så fort som möjligt.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley kallade generalförsamlingens möte gällande embargot för en "politisk teater".

– Den kubanska regimen skickar ett förvrängt meddelande till världen om att landets dåliga ekonomi, förtrycket av dess folk och exporten av dess destruktiva ideologi inte är deras fel, sade hon under sitt tal i generalförsamlingen.

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla sade att Haley och USA saknar den "moraliska auktoriteten" att kritisera Kuba och att hennes kommenterar var respektlösa mot Kuba och dess regering.