TT-Utrikes

FN fördömer folkfördrivningar och våld i Kirkuk

TT-Utrikes Artikeln publicerades

FN uppmanar till besinning efter rapporter om att kurder och turkmener - som stött självständighetsomröstningen i irakiska Kurdistan - fördrivs av regeringsstyrkor och shiamilis i provinsen Kirkuk.(TT)

Kurdiska myndigheter har larmat om att hus som främst med kurdiska ägare har förstörts och plundrats sedan den omstridda staden Kirkuk och omgivande områden intagits av Bagdad och Iranstödd shiamilis.

"FN uppmanar Iraks regering att vidta alla åtgärder för att stoppa alla övergrepp och att säkerställa att alla civila skyddas, samt att de som utövar våldshandlingar, skrämseltaktik och påtvingade förflyttningar av civila ställs inför rätta", skriver FN:s politiska hjälporgan i Irak (Unami) i ett uttalande.

De flesta övergreppen har rapporterats i staden Tuz Khurmatu, som domineras av kurder och turkmener, samt i den etniskt blandade oljestaden provinshuvudstaden Kirkuk. Invånare i Kirkuk har bland annat rapporterat om attacker mot turkmeniska partilokaler, där frågan om självständighet har drivits.

Omkring 100 000 kurder har flytt Kirkuk av rädsla för hämndaktioner efter självständighetsomröstningen, som har fördömts av Bagdadregeringen.

Enligt FN:s uppgifter har omkring 150 byggnader bränts ned och elva byggnader sprängts bara i staden Tuz Khurmatu.