TT-Utrikes

Över 600 saknas i Kalifornienbränder

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Det tröstlösa arbetet med att leta igenom rykande bråte, identifiera kvarlevor och hitta bostäder åt tiotusentals evakuerade pågår i norra Kalifornien i USA. Antalet döda i den katastrofala Camp Fire-branden har stigit till 63 och över 600 saknas.(TT)

Brandmän, nationalgardister, hundar och rättsmedicinska experter kammar igenom områden som mer eller mindre har blivit till aska. Samtidigt kallas anhöriga till sheriffkontoret i länet Butte County för att lämna dna-prov så att brandens offer ska kunna identifieras.

– En förfärlig uppgift. Vi känner verkligen med dem som inte vet vad som har hänt med sina kära. Vi vill ge dem svar, säger Steve Collins vid sheriffkontoret till nyhetskanalen CNN.

"Utöver det vanliga"

Länets sheriff och rättsmedicinska chef Kory Honea uppger att antalet döda har stigit till 63 och att de saknade har ökat till 631 personer. Detta efter att inspelade nödsamtal och rapporter som lämnades efter att den katastrofala branden bröt ut i torsdags har gåtts igenom. Han reserverar sig för att namn kan förekomma två gånger och säger att vissa uppgifter är svåra att verifiera, eftersom mobilnätet ligger nere på många platser.

– Jag vill att ni förstår att det kaos som vi hanterade är utöver det vanliga.

Enbart 40 procent av "Camp Fire"-branden, den dödligaste i Kaliforniens historia, uppges vara under kontroll. Bilder visar förvridna rester av byggnader, halvsmälta bilar och vitklädda räddningsarbetare med munskydd. Samtidigt försöker myndigheterna hitta boende för de tiotusentals som evakuerats, varav vissa sover i tält och husvagnar på parkeringsplatser.

Mänsklig faktor

Vad som orsakat lågorna är inte fastställt. USA:s president Donald Trump, som på lördag ska besöka det drabbade området, har via Twitter hävdat att misskötsel av delstatens skogar ligger bakom. Andra pekar på klimatförändringar - samt rådande torka i kombination med starka vindar.

Myndigheten Cal Fire, som har inlett det mödosamma utredningsarbetet, pekar på att den mänskliga faktorn nästan alltid är inblandad. Till exempel kan den utlösande gnistan ha kommit från en kastad cigarett eller trasig elledning, enligt uppgifter till The New York Times.

Parallellt rapporteras ytterligare minst tre personer ha omkommit i den så kallade Woolsey-branden i södra Kalifornien.