TT-Utrikes

Kalifornienbränder fortsätter sprida sig

TT-Utrikes Artikeln publicerades

50 personer har omkommit i bränderna i Kalifornien i USA och elden sprider sig fortsatt över större ytor. Vid sidan av släckningsförsöken har nationalgardet kallats in för att bistå i sökandet efter kvarlevor i det förkolnade landskapet.(TT)

De omkring 100 militärpoliserna, som är specialutbildade i att hitta mänskliga kvarlevor, anlände till det drabbade området på onsdagen. Sökarbetet är fokuserat till det som återstår av Paradise i norra Kalifornien. Staden, belägen ungefär 28 mil från San Francisco, eldhärjades fullständigt när den så kallade "Camp fire"-branden svepte förbi i slutet av förra veckan.

Sökgrupper leds genom ett ödelagt landskap och förkolnade ruiner av obducenter, rättsläkare och sökhundar.

Drevs på av vinden

48 människor har hittats döda i och omkring Paradise vilket gör branden i området till den dödligaste i Kaliforniens historia. Ytterligare 228 personer saknas, men den lokala polischefen understryker att den kaotiska evakueringen kan innebära att många helt enkelt är på villovägar och svåra att kontakta.

Vindar drev fram lågorna i snabb hastighet och invånarna hade inte mycket tid på sig att lämna området. En kvinna som bor strax väster om Paradise berättar för den lokala ABC News-kanalen KRCR att hennes 66-åriga pappa är en av de omkomna. De tvingades evakuera med små tidsmarginaler och när pappan sprang in i sitt hus för att hämta tillhörigheter rasade det samman över honom.

Kvinnan själv kunde inte köra därifrån då däcken på hennes bil smälte i hettan. Hon tog då skydd i en damm på grannens tomt över natten, tillsammans med sina hundar.

– Elden rörde sig så snabbt, jag förväntade mig inte att den skulle röra sig så snabbt, säger hon.

Bränderna växer

"Camp fire"-branden växer och på onsdagsmorgonen hade drygt 54 000 hektar drabbats. Omkring 7 600 bostäder och 260 företagsfastigheter har förstörts i och omkring Paradise. Tusentals brandmän från hela USA kämpar med att stoppa branden och har hittills lyckats få ungefär en tredje del av den under kontroll.

Längre söderut rasar ytterligare en brand, kallad Woolsey-branden. Där har elden spridit sig över en yta på närmare 40 000 hektar, en något större yta än dagen innan, och över 400 byggnader har förstörts. Två människor har omkommit där.

Mer än 3 500 brandmän kämpar mot branden och gör framsteg: På onsdagsmorgonen lokal tid hade de nästan hälften av elden under kontroll, 47 procent.