Annons
Nyheter

Högerseger i Colombia utmanar fredsavtal

Konservative Iván Duque, som blir Colombias nye president, lovar att göra allt för att ena det splittrade landet. Men han står fast vid sina krav på ändringar i avtalet med Farcgerillan. Frågan är vad som nu händer med fredsprocessen.(TT)
Publicerad 18 juni 2018

Duque fick drygt 54 procent i söndagens val, mot knappt 42 procent för vänsterrivalen Gustavo Petro, medan 4 procent blankröstade.

41-årige Duque är skyddsling till Álvaro Uribe, som under sin presidenttid 2002-2010 förde ett skoningslöst krig mot gerillorna Farc och ELN. Konflikten fick en helomvändning när Uribe efterträddes av den nu avgående presidenten Juan Manuel Santos, som fick Nobels fredspris 2016 efter att ha slutit fred med Farc.

Annons

Santos fick också till åtminstone tillfälliga vapenvilor med ELN. Men Duque tycker att uppgörelserna, som bland annat innebär att en del gerillakrigare kan få straffrihet, gör att de blodsbesudlade grupperna kommer för lindrigt undan.

"Kräver korrigeringar"

Ett av Duques vallöften är därför att göra om Farc-avtalet.

””

Hur det ska gå till är dock oklart, och sådana initiativ kan köra fast i såväl kongressen som domstolar.

Gustavo Petro lovar att göra allt han kan för att förhindra större förändringar i avtalet.

Farc, som i enlighet med fredsavtalet lämnat över sina vapen och ombildat sig till politiskt parti, uppmanar Duque att visa "gott omdöme" i hanteringen av överenskommelsen.

"Dags att arbeta. Hoppets stigar ligger fortfarande öppna", skriver Farcledaren Rodrigo Londoño på Twitter, där han trots allt gratulerar Duque till segern.

Viktigt för ekonomin

Fredsavtalets försvarare har bland annat lyft fram risken för att delar av den tidigare gerillan kan komma att ta upp vapnen igen om möjligheterna till strafflindring och andra punkter i överenskommelsen stryks. Men att avtalet helt skulle kollapsa är osannlikt, spår Andrés Rivarola, föreståndare för Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

””
””

"Ingen förlust"

Annons

Vid sidan om revideringar av fredsavtalet har Duque bland annat lovat att stärka ekonomin genom skattesänkningar och stöd till olje- och kolsektorn, som står för en stor del av landets export.

Efter söndagens nederlag ser Petro ändå det som att vänsterns förbannelse i Colombia är bruten. Tidigare har stora väljarskaror skrämts bort av vänstersidans kopplingar till länder som Venezuela och Kuba, samt att Farc och ELN åtminstone på pappret legat långt vänsterut på den politiska skalan.

En rad vänsterpolitiker som ändå har blivit populära genom åren har mördats.

"Vilken förlust?", frågar sig Petro nu på Twitter, efter beskedet att han fått åtta miljoner röster mot Duques drygt tio miljoner. "Åtta miljoner fria colombianer har tagit ställning. Här finns ingen förlust", skriver han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons