Annons
Nyheter

Få kvinnor i Burmas fredsprocess

Efter årtionden av konflikt blickar nu Burmas de facto-ledare Aung San Suu Kyi mot en fredligare framtid. Men kvinnor måste inkluderas i förhandlingarna mellan regeringen och de etniska rebellgrupperna, manar människorättsorganisationen Human Rights Watch.(TT)
Publicerad 31 augusti 2016

Omvärldens förväntningar på vad fredspristagaren Aung San Suu Kyi kan åstadkomma i Burma har varit höga sedan valet i november. Suu Kyi har gjort fredsprocessen till en prioriterad fråga för sin administration och i veckan träffas regeringen, militären och flera etniska rebellgrupper som en del i en storsatsning för att sätta punkt för konflikter som plågat Burma i decennier.

””

Möte varje halvår

Annons

Få konkreta förslag väntas den här veckan men planen är återkommande förhandlingar varje halvår som ska beröra allt från politiska och kulturella frågor till hur inkomsterna från landets naturresurser ska delas. Det finns med andra ord många utmaningar för delegaterna att ta itu med. En annan är bristen på kvinnor i förhandlingarna.

Enligt Human Rights Watch har kvinnor varit i stort sett frånvarande i fredssamtalen. I de åtta större fredsansträngningar som skett sedan 2012 har det bara funnits tio kvinnor bland 195 ledande delegater.

"Tediplomati"

Kvinnogrupper har vittnat om hur både regeringstjänstemän och representanter från väpnade grupper behandlat dem med förakt. En aktivist säger att den enda chansen till påverkan under förhandlingarna har varit i tepauserna.

"Kvinnor har rätt till en meningsfull och omfattande roll för att vara med och bestämma om sitt lands framtid. Burmas kvinnor har länge fått utstå övergrepp, men har arbetat hårt för att främja de mänskliga rättigheterna", säger Sarah Taylor som arbetar med frågor om kvinnors rättigheter hos HRW, i ett uttalande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons