Annons
Nyheter

Få flyktingar välkomnas i Japan

Samtidigt som Europa diskuterar hur man ska handskas med den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget så väljer Japan, världens fjärde rikaste land, en fortsatt stram linje. 5 000 människor ansökte om asyl i landet i fjol, men bara elva av dem fick uppehållstillstånd.(TT)
Publicerad 8 oktober 2015

Den pågående flyktingkrisen har seglat upp på agendan i flera länder långt bort från konflikthärdarna. I Australien diskuteras ett förslag om att välkomna 12 000 syrier och irakier utöver de 13 750 människor man tar emot varje år. Venezuela i Sydamerika har erbjudit sig att kraftigt öka sitt flyktingmottagande på grund av det kritiska läget. Men från japanskt håll finns det i nuläget inga planer på att välkomna fler flyktingar, varken från Syrien eller från någon annanstans.

Blir rädda

Annons

I september klubbade justitiedepartementet i Tokyo igenom nya regler för dem som söker sig hit. Myndigheterna pratar om ett systemskifte som ska göra det lättare att uppnå flyktingstatus för dem som kvalificerar sig. Men kritiska röster har höjts, som menar att de nya reglerna i själva verket gör det ännu svårare för folk i behov av hjälp att få stanna i Japan.

””

Han får medhåll av amerikanen Robert Moorehead, som har bott i Japan i åtta år för att studera japansk integrationspolitik och undervisa i sociologi vid Ritsumeikan-universitetet i Kyoto.

””

"Alltid utlänning"

En av de som lämnat sitt hemland för att starta på nytt i Japan är Masoud Nikounam. Han kom hit 1991, på grund av den då mycket svåra ekonomiska situationen i hemlandet Iran. I dag driver han en liten nudelrestaurang i Nakano, en stadsdel i västra Tokyo.

””
””

Skarp kritik

Människorättsgrupper med Amnesty International i spetsen har gång på gång kritiserat Japan för dess låga flyktingmottagande. De menar att landets tolkning av FN:s definition om vem som är en flykting är för strikt. I en rapport som kom ut i september konstaterades att Japan vid sidan av Ryssland, Singapore och Sydkorea tillhör en grupp rika länder som hittills inte tagit emot några flyktingar från Syrien över huvud taget.

Trots den demografiska situationen, med en befolkning som minskar med omkring en kvarts miljon människor per år, och där en allt större andel av befolkningen har passerat pensionssträcket, tycks landets ledning vara fast besluten om att inte lätta på kraven kring vilka som släpps in.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons