TT-Utrikes

Expert: Finland kan stå ensamt

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Förvarsexperten Mike Winnerstig säger att Finland inte kan vänta sig hjälp om landet blir attackerat om man inte själv ställer upp för andra länder.(TT)

Svenske Mike Winnerstig, statsvetare och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, refererar till ett anförande som president Sauli Niinistö höll i augusti, då Niinistö sade att varje land har skyldighet att försvara sig självt, och att Finland inte har resurser att försvara Baltikum, i en intervju med Hufvudstadsbladet (HBL).

– Vill man ha en chans att få hjälp av andra bör man rimligtvis själv vara redo att skrida till åtgärder om ens vänner blir attackerade, säger Winnerstig till tidningen.

Han tillägger att Finland riskerar att omvärlden tycker att landet får klara sig självt om man börjar höra resonemang av det här slaget oftare.

Winnerstig är också skeptisk till den Natooption som ingår i den färska försvars- och säkerhetspolitiska redogörelsen.

– För att den ska ha någon allvarlig avskräckande effekt måste den vara trovärdig. Men om finska politiker framhåller att landet har en Natooption samtidigt som de ständigt säger att de absolut inte kommer att utnyttja optionen, torde ryssarna bli på det klara med att Finland aldrig kommer att göra slag i saken, säger Winnerstig till HBL.