Annons
Nyheter

Ledare uppmanas stå upp för EU:s värderingar

Flera EU-ledare uppmanade till enighet kring grundläggande värderingar när unionen firade 60 år. - EU är antingen enat eller så finns det inte alls, sade EU-ledarnas ordförande Donald Tusk. Högtidstalen med hyllningarna till EU var många när Romfördragets 60 årsdag firades.(TT)
Publicerad 25 mars 2017

Högtidstalen med hyllningarna till EU var många när Romfördragets 60 årsdag firades.

Ceremonin hölls i samma sal på Capitolium i Rom där fördraget en gång skrevs under 1957.

””
Annons

För någon timme försökte EU-ledarna glömma bort sprickorna mellan medlemsländerna, terrorhot, flyktingkriser och en växande nationalism.

I stället lyftes 60 år av fred fram i tal och svartvita journalfilmer, liksom borttagna gränser och ekonomiska framsteg.

Mäktigaste stunden

EU-ledarnas ordförande Donald Tusk höll ett personligt tal om sin uppväxt bakom järnridån i Polen. Han betonade att unionen handlar om gemensamma värden som demokrati, rättsstatens principer, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

Tusk uppmanade EU-ledarna att sluta upp kring dem. Det var ceremonins mäktigaste stund, enligt statsminister Stefan Löfven.

””
””

Löfven pekar inte ut några länder, men framförallt Polen och Ungern är i konflikt med EU om demokratiska och rättsstatliga principer. Samtidigt vill de gärna få del av olika EU-bidrag.

Passade på att skämta

Trots flera sprickor mellan medlemsländerna skrev all 27 närvarande ledarna under en gemensam deklaration. Polens premiärminister Beata Szydlo kostade på sig att skämta och vägrade under en kort sekund att sätta pennan på pappret.

I deklarationen lovar EU-ledarna att lyssna på EU-medborgarnas oro. De försäkrar att de ska samarbeta för att bekämpa terrorismen, för en hållbar migration, för ekonomiskt välstånd, minskade klyftor och social trygghet för löntagare.

Joseph Muscat, premiärminister i EU:s nuvarande ordförandeland Malta, anser att social trygghet är ett av de viktigaste löftena i deklarationen.

””
Annons

Olika hastigheter

Varken Muscat eller Löfven pekar dock ut några konkreta förslag för att öka den sociala tryggheten för löntagare. Löfven uppger att det är upp till varje medlemsstat att genomföra de åtgärder som passar landet bäst. Han vill inte se mer överstatlighet utan menar att det viktiga är att EU hela tiden lyfter frågan i sina diskussioner.

Italiens premiärminister Paolo Gentiloni pekade på ett fördjupat försvarssamarbete som ett av de viktigaste stegen framåt. Det är ett steg som till exempel Sverige är skeptiskt till.

Löfven uppger att han inte har något emot att de medlemsstater som vill ha ett fördjupat samarbete på vissa områden går snabbare fram än andra. Det viktiga är att alla går i samma riktning, vilket också står i deklarationen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons