TT-Utrikes

May ska tala - brexitomröstning skjuts upp?

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ihärdiga uppgifter tyder på att Storbritanniens premiärminister Theresa May i sista stund tänker skjuta upp sin stora brexitomröstning i parlamentet. Kritiken är stenhård från både opposition och partikamrater.(TT)

Efter en helg och en förmiddag full av motstridiga uppgifter tycks det som att morgondagens omröstning om det brittiska utträdesavtalet med EU inte blir av - åtminstone inte nu.

Även om ministrar och regeringstalesmän ihärdigt lovat att allt ska hållas som planerat finns lika ihärdiga läckor om det motsatta.

"Två regeringskällor säger mig att omröstningen flyttas. En tredje källa säger att den definitivt är uppskjuten", skriver BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på twitter.

"Många källor säger nu att omröstningen skjuts upp. Vilken fullständig röra", skriver kollegan Gordon Rayner på tidningen Daily Telegraph.

"Patetiskt fegt"

Från regeringen meddelas än så länge bara att premiärminister Theresa May ska göra ett uttalande om brexit i parlamentets underhus klockan 16.30, svensk tid.

Även Andrea Leadsom, ansvarig för parlamentets arbete och nye brexitministern Stephen Barclay ska göra uttalanden.

Reaktionerna har samtidigt redan börjat strömma in - och är inte särskilt vänliga mot premiärministern.

"Om ryktena om en uppskjutning är riktiga vore det patetiskt fegt av en premiärminister och en regering som nu nått vägs ände och måste bort", skriver Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon på Twitter.

"Regeringen har beslutat att Theresa Mays brexitavtal är så katastrofalt att den har tagit det desperata beslutet att i elfte timmen försena omröstningen. Vi har inte en fungerande regering", säger oppositionsledaren Jeremy Corbyn i ett uttalande från Labourpartiet, enligt Reuters.

Kräver omförhandling

Även från den mest brexitvänliga delen av det egna Konservativa partiet är kritiken tung.

"Villkoren i utträdelseavtalet var så usla att de inte vågar lägga fram det för omröstning i parlamentet. Det här är inget som kännetecknar en stabil regering eller en stark plan", skriver parlamentsledamoten Steve Baker som nu vill att May åker till Bryssel och förhandlar om.

Baker kräver att Storbritannien får rätt att själv besluta om att lämna den nödlösning som förhandlats fram om Nordirland och att den politiska deklarationen om framtida relation riktas om mot ett frihandelsavtal i stället.

Och han vill att May tills vidare ska vägra att betala de närmare 400 miljarder kronor för utestående utgifter till EU som ingår i det nuvarande avtalet och i stället använder de pengarna som bricka i förhandlingsspelet.

"Bästa möjligheten"

Hittills har ändå den brittiska regeringen envist hållit fast vid att omröstningen ska hållas och att det utträdelseavtal som förhandlats fram är det bästa.

– Det här är den bästa möjligheten som parlamentsledamöterna har för att leverera det som det brittiska folket ville ha, säger utrikesminister Jeremy Hunt på väg in för att träffa sina EU-kollegor på ett möte i Bryssel.

Från Luxemburg har EU-domstolen samtidigt kommit med ett väntat besked om att britterna själva kan dra tillbaka sin brexitanmälan, utan att behöva klartecken från övriga EU-länder.

Hurra, säger några av de politiker som hoppas att det ska bidra till att hela brexit ställs in.

Jeremy Hunt och regeringen säger sig dock inte ha några planer på att ändra sig, eller ens skjuta upp brexitdatumet en aning.

"Chockade och arga"

– Jag tror att folk skulle bli chockade och väldigt arga och det är inte vad den här regeringen vill ha, säger Hunt i Bryssel.

Hans irländske utrikesministerkollega Simon Coveney avfärdar för sin del tanken på en omförhandling.

– Det avtal som finns kommer inte att förändras. Det har tagit två år att få fram. Det är en rättvis uppgörelse för båda sidor, anser Coveney på väg in till dagens utrikesministermöte i Bryssel.