TT-Utrikes

Erdogans allierade vill se tidigarelagt val

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ledaren för det turkiska nationalistpartiet Nationella handlingspartiet (MHP) vill att det planerade valet i november nästa år tidigareläggs till augusti i år.(TT)

Ledaren för det turkiska nationalistpartiet Nationella handlingspartiet (MHP) vill att det planerade valet i november nästa år tidigareläggs till augusti i år.

– Under den rådande situationen är det inte möjligt att vänta till den 3 november 2019, säger Devlet Bahceli, i ett tal under ett partimöte i Ankara.

Valet har fått en särskilt laddning då det är i samband med det som nya, mer omfattande, befogenheter för presidenten ska börja gälla. Dessa godtogs med knapp marginal i en folkomröstning i april i fjol.

Bahceli, som är nära allierad med president Recep Tayyip Erdogan, spår att resultatet av det kommande valet blir "en ny seger".

I en reaktion på Bachelis utspel säger Turkiets vice premiärminister Bekir Bozdag att regeringen kommer att överväga uppmaningen om att tidigarelägga valet. Erdogan har dock hittills insisterat på att det ska hållas i november 2019.