TT-Utrikes

Elever hånade veteran - skola ber om ursäkt

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En katolsk gymnasieskola och det katolska stiftet i Covington, Kentucky, ber offentligt om ursäkt sedan bilder som visar hur tonårspojkar trakasserar en krigsveteran av indianskt ursprung väckt bestörtning i USA.(TT)

Pojkarna från den privata gymnasieskolan var i Washington för att delta i en demonstration mot fri abort vid Lincolnmonumentet, där samtidigt en annan grupp höll en ceremoni för att hedra krigsveteraner ur den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Filmklipp från platsen visar hur tonåringarna ställer sig runt en äldre man, trakasserar honom och hindrar honom från att lämna platsen.

"Det här beteendet är motsatsen till kyrkans lära om värdighet och respekt. Händelsen utreds och vi kommer att ta till relevanta åtgärder, inklusive avstängning", heter det i en ursäkt från skolan.

Enligt Covingtons borgmästare Joe Mayor har händelsen lett till en lång rad fördömanden. "Filmerna som delats över hela landet representerar inte stadens värderingar", skriver han i ett uttalande.

– Jag hörde dem skandera "Bygg muren, bygg muren" ... jag önskar jag kunde se den energin hos de unga männen omvandlas till att göra det här landet stort igen på riktigt, genom att hjälpa dem som är hungriga, säger den 64-årige krigsveteranen i en kommentar.