Annons
Nyheter

Ekonomi och amnesti stötestenar i Nigeriaval

Det kan bli jämnt mellan huvudkandidaterna i presidentvalet i Nigeria. Inför valet ligger fokus på ekonomin och kampen mot den utbredda korruptionen - men också förhandlingar och amnestier för att stoppa våldet i södra landet.(TT)
Publicerad 21 februari 2019

Landets valkommission meddelade bara några timmar innan vallokalerna skulle öppna förra helgen att den beslutat att skjuta upp valet. Som skäl angavs problem med logistik och distribution av valmaterial. Kommissionen beslutade att valet i stället ska hållas på lördag.

Huvudkandidaterna är den sittande presidenten Muhammadu Buhari från regeringspartiet APC och oppositionens Atiku Abubakar, som företräder oppositionspartiet PDP.

Annons

Hyllar sig själv

Buhari, som tillträdde presidentposten 2015, valspurtade genom att via sin talesperson förmedla ett uttalande där han hyllade sina egna ekonomiska reformer. Nigerias tillväxt på 2,4 procent det sista kvartalet 2018 är ett viktigt "skäl att jubla", står det bland annat i uttalandet där flera exempel på ekonomisk uppgång räknas upp.

"De som inte ser något gott i sådant som de själva inte initierat, de duperar nigerianerna att tro ingenting bra händer på den ekonomiska fronten", konstateras i uttalandet.

Men det råder delade meningar om hur Buhari hanterat den ekonomiska utvecklingen.

Kritiserar ekonomisk politik

Abubakar är en av dem som kritiserar hur den sittande regeringen skött ekonomin. Han lovar fler jobb, privatisering av det statliga oljebolaget och att få ekonomin att växa till det dubbla till 2025.

Abubakar förklarade dessutom under torsdagen att han avser att fortsätta med den så kallade Nigerdeltaamnestin i södra Nigeria om han blir vald. Amnestin inleddes 2009 för att för att få stopp på oroligheterna i det oljerika området, genom att med hjälp ekonomiska avtal med lokala miliser få de många väpnade angreppen och kidnappningar av utländska oljearbetare att minska.

Det råder ett stort missnöje bland den fattiga delen av lokalbefolkningen i deltaregionen eftersom de anser att de missgynnas i fördelningen av de stora oljeintäkterna.

Buhari försökte sätta stopp för amnestiprogrammet i början av sin mandatperiod - något som ledde till att våldet i regionen ökade.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons