TT-Utrikes

Egypten stärker kontrollen över internet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har undertecknat en ny lag som stärker statens kontroll över medborgarnas internetanvändande.(TT)

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har undertecknat en ny lag som stärker statens kontroll över medborgarnas internetanvändande. Den nya lagstiftningen ger myndigheter möjlighet att blockera de webbsidor som anses utgöra ett hot mot Egyptens nationella säkerhet eller ekonomi - de som administrerar eller besöker webbsidorna riskerar fängelsestraff eller böter.

Instiftandet av den nya lagen, cyberbrott, utgör en i raden av åtgärder som enligt människorättsgrupper syftar till att begränsa yttrandefriheten online - ett av de få forum som fortfarande finns kvar för medborgare att debattera al-Sisis styre.

Presidenten, som hävdar att det handlar om att skydda landet från terrorism och instabilitet, väntas snart signera ytterligare en lag i samma kategori. Den ger myndigheter rätt att övervaka användare på sociala medier som har fler än 5 000 följare. Den som publicerar "falska nyheter", eller på annat sätt uppmanar till våld eller hat, riskerar att få sitt konto avstängt.