TT-Utrikes

Efter Floridadådet: Skäms, ropar överlevande

TT-Utrikes Artikeln publicerades

- Skäms! Elever som överlevde den dödliga skolskjutningen på ett gymnasium i Parkland i Florida skrädde inte orden under en anti-vapendemonstration i delstaten på lördagen. Budskapet var riktat mot president Donald Trump och mot den mäktiga vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).(TT)

Budskapet var riktat mot president Donald Trump och mot den mäktiga vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).

– Till alla er politiker som tar emot bidrag från NRA, skäms! ropade Emma Gonzales i ett angrepp mot Trump för att han under sin presidentvalskampanj tog emot mångmiljonstöd från vapenlobbyn.

Därpå skanderade hela mötet: "Skäms, Skäms, Skäms!"

– Om presidenten skulle komma hit och säga till mig rätt i ansiktet att det som hänt är en förfärlig tragedi, och. . . att ingenting kommer att göras åt den, så kommer jag gladeligen fråga honom hur mycket pengar han fick av NRA, fortsatte Gonzales.

– Det spelar ingen roll, för jag vet redan. Det var 30 miljoner.

Emma Gonzales brinnande anförande under demonstrationen har snabbt blivit viralt och ligger ute på flera sociala medier, bland annat Twitter.

Det var i onsdags som den 19-årige tidigare eleven Nikolas Cruz gick in på gymnasiet i Parkland, sju mil norr om Miami i delstaten Florida, och sköt ihjäl 17 människor.

Cruz har erkänt dådet.