TT-Utrikes

Ecuador upphäver passkrav

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ecuador har tagit bort landets passkrav för flyende venezuelaner och har även öppnat en "humanitär korridor" för att låta människor ta sig igenom till Peru, bara timmar innan Lima skärper sina gränskontroller vid midnatt.(TT)

Före midnatt lokal tid räcker det med id-kort för att släppas in i Peru, men när fredagen övergår till lördag krävs ett giltigt pass. Tusentals venezuelaner riskerar att fastna i Ecuador och Colombia som en följd av de nya reglerna.

Ecuadors inrikesminister Mauro Toscanini uppger att 35 bussar med migranter är på väg mot Peru.

– Vi kommer att fortsätta så länge vi kan, säger han.

Tiotusentals människor tar sig igenom Ecuador på vägen mot bland annat Peru och Chile, där de hoppas kunna ansluta sig till släktingar och hitta jobb. Peru är en av de snabbast växande ekonomierna i regionen.

I förra veckan meddelade Ecuador att endast venezuelaner med giltiga pass skulle släppas in i landet. Beslutet orsakade stor oro bland venezuelaner som inte har rätt id-handlingar, men nu är alltså passkravet lyft.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har beslutat att inrätta en speciell grupp som ska se till att krisen i regionen hanteras på ett samordnat sätt.

Runt 1,6 miljoner venezuelaner har flytt från landet sedan 2015, då den svåra ekonomiska krisen i landet inleddes.