Annons
Nyheter

Dödlig blåsfisk på vift i Japan

Blåsfisken är en japansk läckerhet bland många andra delikatesser från Stilla havets djup, men simmar i en egen division. Som en kulinarisk motsvarighet till rysk roulette är fisken kryddad med en god portion död om inte inälvorna och skinnet skiljs från köttet.(TT)
Publicerad 16 januari 2018

Blåsfisken är en japansk läckerhet bland många andra delikatesser från Stilla havets djup, men simmar i en egen division. Som en kulinarisk motsvarighet till rysk roulette är fisken kryddad med en god portion död om inte inälvorna och skinnet skiljs från köttet. Giftet förlamar kroppens motoriska nerver, och riskerar att stoppa andningen.

En butik i staden Gamagori i Japan har nyligen begått den stora blundern att sälja orensad blåsfisk. Tre av fem förpackningar har återfunnits, men två är alltså fortfarande på vift. Myndigheterna går nu till botten med uppgiften att hitta de återstående, och låter varningarna ljuda genom högtalarsystem i hopp om att skona dem som befinner sig en munsbit från att lämna jordelivet.

Annons

Japans kockar måste certifieras för att hantera blåsfisk, som ofta skivas rå eller samsas med grönsaker och nudlar i en rykande soppa. Varje år blir måltiden den sista för flera invånare på de japanska öarna som tuggat blåsfisk med giftet kvar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons