TT-Utrikes

Demonstranter laddar inför Trump och Putin

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Stora demonstrationer väntas i Helsingfors inför måndagens amerikansk-ryska toppmöte mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin. Den största demonstrationen inför det historiska mötet kretsar kring demokrati och mänskliga rättigheter.(TT)

Mänskliga rättigheter, miljöfrågor, pressfrihet och demokrati. Det är frågor som Helsinki Calling vill lyfta fram, ämnen som arrangörerna inte förväntar sig att presidenterna själva kommer att behandla. Demonstrationen äger rum på söndagen i den finska huvudstaden, dagen före toppmötet mellan presidenterna.

– Vi förväntar oss över 10 000 deltagare, säger Katri Ylinen, en av arrangörerna.

"Mediesexigt möte"

Bakom Helsinki Calling ligger gruppen Helsinki for Human Rights som består av bland annat författare, forskare och aktivister. Demonstranterna vill också betona vikten av ett brett internationellt samarbete.

– Vi kritiserar samtidigt det att två ledare för stormakterna har ett mediesexigt möte på tu man hand, säger Ylinen till Svenska Yle.

Proryska och proamerikanska krafter kommer också att synas i demonstrationstågen. Den finsk-ryska föreningen Rufi har meddelat att den anordnar en demonstration "som motvikt till russofobi och hat".

Helsinki loves Trump

Nyligen dök det också upp en grupp på Facebook som kallar sig Helsinki Loves Trump, som samlat över 1 200 medlemmar. Grundaren Markus Bunders uppger att han inte är förvånad över intresset.

– Det är många som känner sig fjärmade från den offentliga diskussionen. Om man talar till dem kan man också locka med dem, säger Markus Bunders till nyhetsbyrån SPT.

Bunders är sannfinnländare men uppger att Helsinki Loves Trumps evenemang inte har med partipolitik att göra. Det handlar inte heller om en demonstration, säger han:

– Vi är med som privatpersoner. Vi ska vara glada, positiva och le stort.