TT-Utrikes

Dansk polis på jakt efter turkiska spioner

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Turkisk säkerhetspolis ska ha fått hjälp med att jaga regimmotståndare i Danmark. Misstankarna handlar om att personer som är bosatta i Danmark ska ha samlat information om personer med koppling till Gülen-rörelsen.(TT)

Turkisk säkerhetspolis ska ha fått hjälp med att jaga regimmotståndare i Danmark. Misstankarna handlar om att personer som är bosatta i Danmark ska ha samlat information om personer med koppling till Gülen-rörelsen. Det ska i sin tur ha lett till att flera personer i Danmark rapporterats till turkiska myndigheter.

Enligt den danska säkerhetspolisen (PET) handlar det om tre fall av brott mot straffrättens så kallade milda spionparagraf. Men trots närmare ett års utredningar har inget hänt. PET säger till den danska nyhetsbyrån Ritzau att utredningen fortfarande pågår och man vill inte uttala sig närmare.

Det är ovanligt att någon döms för spioneri i Danmark. Senast det hände var 2012 då en finländsk professor dömdes till fängelse för att ha lämnat uppgifter till personer på Rysslands ambassad. 2002 dömdes en tulltjänsteman för att fram till 1989 försett den östtyska underrättelsetjänsten Stasi med uppgifter.