TT-Utrikes

Vill utreda om Trump bad Cohen ljuga

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen har enligt medieuppgifter berättat att presidenten bad honom ljuga för den amerikanska kongressen. I kongressen höjs nu röster för att en utredning ska gå till botten med huruvida Trump begått ett brott.(TT)

Enligt nyhetssajten Buzzfeed, som hänvisar till två källor med insyn i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning, har Michael Cohen berättat att han fick direktiv från sin tidigare arbetsgivare Trump att ljuga för den amerikanska kongressen.

Lögnen, som Cohen redan har erkänt sig skyldig till brott för, gällde ett bygge av en skyskrapa i Moskva som Trumpkoncernen planerade samtidigt som Trump kampanjade för att bli USA:s president.

Utredarna har tagit del av bland annat interna företagsmejl för att belägga detta, enligt Buzzfeed.

Demokrater vill utreda

Toppolitiker som företräder Demokraterna i kongressen vill att en utredning klargör om uppgifterna stämmer eller ej.

"Anklagelsen att USA:s president kan ha förmått någon att begå mened inför vår kommitté, i ett försök att kringskära utredningen och mörklägga sina affärsförbindelser med Ryssland, är bland de mest allvarliga hittills", skriver senatorn Jeff Merkley på Twitter.

"Att beordra en underordnad att ljuga för kongressen är ett federalt brott", skriver Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, också han på Twitter.

Presidenten själv hävdar via samma kanal att Michael Cohen ljuger i syfte att förkorta sitt eget fängelsestraff. Trumps nuvarande advokat Rudy Giuliani avfärdar medieuppgifterna och säger i ett skriftligt uttalande att "varje antydan om. . . att presidenten vägledde sin tidigare advokat Michael Cohen att ljuga är kategoriskt felaktig".

Tvekar till kongressförhör

Enligt planerna ska Michael Cohen vittna i ett offentligt förhör i kongressen den 7 februari, men han har börjat tveka. Advokatens egen advokat, Lanny Davis, säger till tv-kanalen MSNBC att president Trump gjort uttalanden som bör ses som vittnespåverkan och borde undersökas av åklagare.

– Cohen känner uppriktig rädsla och det har gjort att han tvekar. Han har inte bestämt sig än, säger Davis.

Trump antydde i en tv-intervju med Fox News i söndags att han hade misskrediterande information on Cohens svärfar, och lade till att "det är grejen folk borde vilja titta på".

– Det är inget tvivel om att det är ett hot. Att peka ut hans svärfar som, citat, sitter på alla pengarna, är inte bara oanständigt och opassande för en mobbare som använder presidentskapets podium, utan också själva definitionen av hot och vittnesspåverkan, säger Davis.

Riggade opinionsmätningar

Michael Cohen sade under torsdagen att han betalade ett företag för att försöka manipulera två opinionsmätningar i samband med det senaste presidentvalet. Cohen skriver på Twitter att det han gjorde "gjordes på direktiv från och endast till gagn för" Donald Trump.

Cohen dömdes i december till tre års fängelse, dels för att ha ljugit för kongressen om det planerade Moskvabygget och dels för sin inblandning när kvinnor blev betalade för att hålla tyst om saker under Trumps valkampanj, vilket strider mot landets valfinansieringslagar.