TT-Utrikes

Brown: Labour är otydligt om antisemitism

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Storbritanniens tidigare premiärminister Gordon Brown kräver att hans eget parti, socialdemokratiska Labour, erkänner den internationellt erkända definitionen av antisemitism.(TT)

Frågan om antisemitism, hat mot judar, förekommer inom Storbritanniens största oppositionsparti har pågått länge och har lett till stor bitterhet och rivit upp djupa sår inom Labour. Inte minst sedan nuvarande ledaren Jeremy Corbyn, som länge har anklagats för att tillåta antisemitistiska åsikter inom sitt parti, vägrat att anta den av International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) internationellt erkända definitionen av antisemitism.

Invändningen angående IHRA:s definition har varit att den, enligt Labourledningen, inte tillåter hård kritik av hur Israel behandlar palestinierna.

"Måste göras nu"

På tisdag kommer Labours verkställande utskott att behandla frågan. Gordon Brown, som var landets premiärminister mellan 2007 och 2010, säger att frågan om antisemitism inom hans parti ytterst handlar om "Labours själ".

– Detta är ett problem som finns på riktigt, det finns här och nu och något måste göras åt det nu, konstaterade Brown i samband med att han deltog i en konferens arrangerad av en organisation inom den brittiska judiska arbetarrörelsen på söndagen.

– Jag vill säga klart och tydligt till er att vi borde stödja IHRA:s definition av antisemitism enhälligt, entydigt och omedelbart, fortsatte den före Labourledaren.

Politisk vilde

Tidigare i veckan meddelade en av Labours veteraner, Frank Field, som har suttit i underhuset i närmare 40 år, att han övergår till att bli politisk vilde. Han anger vad han anser vara Jeremy Corbyns oförmåga att hantera anklagelserna om antisemitism inom partiet som anledning.

Men John McDonnell, som är Labours finanspolitiska talesperson, bedyrar att partiets kritiker missförstått allt.

– Jeremy har varit klar och tydlig med att vi kommer att skydda judiska medlemmar i vårt parti från alla former av förtryck och antisemitism, säger han till BBC och tillägger att alla sidor kommer "att bli tillfredställda" med förslagen som ska presenteras på tisdagens möte.