Annons
Nyheter

May sitter säkert - trots bakslag om brexit

Diskussionerna om ett förlängt förhållande med EU får Storbritanniens brexitanhängare att rasa. Premiärminister Theresa May står inför en allt tuffare situation, men sitter förmodligen säkert. Ingen annan vill ha hennes otacksamma jobb, enligt en expert.(TT)
Publicerad 18 oktober 2018

Toppmötet slutade i platt fall och Theresa May får åka hem till London utan några tydliga svar på hur hon ska nå ett avtal med Bryssel i tid till det formella EU-utträdet den 29 mars 2019.

””

Stor ilska

Annons

Med blott lite mer än fem månader kvar till det formella utträdet har May nu öppnat för att förlänga övergångsperioden med EU, alltså de 21 månader som ska löpa på från det att ett utträdesavtal träder i kraft. Draget har fått brittiska brexitförespråkare att se rött - eftersom de befarar en utdragen process som innebär att landet fortsätter att betala dyra avgifter till EU utan att riktigt veta för vad.

””
””

"Problemet är May"

Kritiker på hemmaplan har också vädrat missnöje över att Mays nya vändning sätter Storbritannien i en svagare förhandlingsposition gentemot EU.

Tidningen The Sun illustrerar upprördheten med ett foto där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Theresa May hälsar på varandra med en kindpuss. "Är detta dödskyssen?", frågar sig tidningen. "Ett år till i brexit-limbo?", undrar tabloiden Daily Mail.

"Problemet är inte brexit, problemet är @Theresa-May", twittrar den EU-kritiske före detta Ukipledaren Nigel Farage. Han varnar för att en förlängd övergångsperiod öppnar för att brexit blir en långbänk som löper på ända fram till det brittiska valet 2022.

Trots kritiken tror Catherine Barnard inte att May hänger mer löst nu än vad hon gjorde tidigare.

””
””

En stor utmaning för May blir att få ett eventuellt förslag om en förlängd övergångsperiod genom det brittiska parlamentet. "Det kommer helt enkelt inte att fungera", säger en före detta parlamentsledamot till brittiska BBC.

"Ett år för kort"

En förlängd övergångsperiod skulle göra att Storbritannien får mer tid att reda ut detaljerna med EU efter den 29 mars, framförallt gäller det ett framtida handelsavtal. May hoppas att det avtalet i sin tur ska göra att man inte behöver använda reservplanen (backstop) för gränsen mot Irland, som innebär att Nordirland stannar i både EU:s tullunion och den inre marknaden.

Men bland parlamentsledamöterna i Storbritannien är skepticismen stor, också bland Mays egna. En del menar att det bara är ett sätt att skjuta upp problemen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons