TT-Utrikes

Brexit skjuts upp i minst tre veckor

TT-Utrikes Artikeln publicerades

EU och Storbritannien är redo att skjuta upp brexit med tre veckor - eller två månader. Eller rent av ännu mer. Allt hänger på om landet säger ja eller nej till Theresa Mays utträdesavtal.(TT)

Efter närmare sju timmars utdragna förhandlingar i Bryssel kom till sist besked om enighet från de 27 kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer.

Exakt vad man var överens om ville permanente rådsordföranden Donald Tusk först berätta om för brittiska premiärministern Theresa May.

"De 27 kvarstannande EU-länderna är eniga om sitt svar på Storbritanniens begäran. Jag kommer nu att träffa premiärminister Theresa May", skrev Tusk på Twitter.

Strax därpå presenterades de färdiga slutsatserna.

"Europeiska rådet (toppmötet) är överens om en förlängning till den 22 maj 2019, förutsatt att utträdesavtalet godkänns av underhuset nästa vecka. Om utträdesavtalet inte godkänns av underhuset nästa vecka går toppmötet med på en förlängning till den 12 april 2019 och förväntar sig att Storbritannien före det datumet indikerar en väg framåt för Europeiska rådet att överväga".

Slipper extramöte

Därmed hoppas de kvarstannande EU-ländernas ledare åtminstone kunna undvika en plötslig brittisk krasch ut ur EU nästa fredag, den 29 mars.

Enligt Tusk har Theresa May accepterat erbjudandet.

– Jag är glad över att vi har nått enighet om det här, sade Tusk och läste upp de olika utvägarna på sin presskonferens efter toppmötet.

– Det här betyder att upp till det datumet (den 12 april) är alla alternativ öppna och klippstupsdatumet framskjutet, betonade Tusk.

– Den brittiska regeringen har fortfarande valet mellan en uppgörelse, ett avtalslöst utträde, en lång förlängning eller att dra tillbaka sin utträdesansökan, konstaterade rådsordföranden i Bryssel.

Uppgörelsen gör också att EU-ledarna slipper infinna sig för ett akut extratoppmöte redan nästa vecka, vilket många annars befarat.

Hoppas på avtal

Från EU:s sida hoppas man fortfarande på ett brittiskt ja till det framförhandlade utträdesavtalet.

– Vi hoppas att utträdesavtalet ska accepteras av underhuset, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på presskonferensen.

– Vi har kommit till slutet av en lång sträcka, hävdade Juncker.

Theresa May kom annars till mötet med planen att säkra en förlängning fram till den 30 juni.

– Jag är här i dag för att diskutera med mina kollegor vår anhållan om en kort förlängning till slutet av juni, sade hon på väg in till mötet.

– Den här förseningen är något jag beklagar personligen, men en kort förlängning skulle ge parlamentet tid att leverera resultatet av folkomröstningen, sade hon och tryckte återigen hårt på att det nu är upp till det brittiska parlamentet att avgöra frågan.

– Vad vi måste komma ihåg är att det här beslutet (att lämna EU) har tagits av det brittiska folket. Nu är det dags för parlamentet att ta beslut, sade May.

Datumdiskussion

Premiärministern talade i mer än en timme inför sina EU-kollegor för att förklara situationen och vad hon har tänkt sig. Sedan fick hon lämna rummet.

Därinne uppges ledarna ha ägnat långa diskussioner åt olika datum och villkor.

En källa sade till nyhetsbyrån Reuters att det berodde på att EU-ledarna tvivlar på att May kommer att få avtalet godkänt före den 29 mars, som annars varit det tilltänkta brexitdatumet ända sedan premiärministern lämnade in den formella utträdesansökan för knappt två år sedan.

Datumdiskussionen föranleddes också av ledarnas fundering kring vad som passar bäst med tanke på det EU-val som övriga länder ska hålla den 23-26 maj. Om Storbritannien då fortfarande är kvar anser många att även britterna måste få välja ledamöter - något som även kan komma att krävas rent juridiskt, enligt EU:s regler.

– Vi kan inte försätta oss i en situation som gör att Europaparlamentet inte fungerar och har laglig legitimitet. Det kan vi aldrig riskera. Det talar för den 22 maj, sade statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till mötet.

TT: När tror du att britterna lämnar?

– Det törs jag inte spekulera i. Det har jag lärt mig under den här resan, sade Löfven.