TT-Utrikes

Brasilianske presidentens öde avgörs

TT-Utrikes Artikeln publicerades

I dag avgörs den brasilianske presidenten Michel Temers öde. Då fattas beslut i parlamentet om Temer ska ställas inför rätta för anklagelser om mutbrott.(TT)

Genom en omröstning i Câmara dos deputados, deputeradekammaren i parlamentet, ska ledamöterna ta ställning till om presidenten ska kunna åtalas eller inte.

Om två tredjedelar av underhuset accepterar åtalet blir Temer avstängd med omedelbar verkan i 180 dagar och ställs inför rätta i högsta domstolen.

Bedömare anser dock att Temer har tillräckligt stöd för att klara sig igenom omröstningen i underhuset, även om detta blivit alltmer osäkert under den senaste tiden. Men även om han klarar sig den här gången kan han snart stå inför ytterligare korruptionsåtal.

Största muthärvan någonsin

Den konservative Michel Temer, veteran inom center-högerpartiet PMDB, var en av de som såg till att den förra presidenten, Arbetarpartiets Dilma Rousseff, tvingades bort från makten. Rousseff anklagades för att ha misskött ekonomin och att ha lett en djupt korrupt regering. Nu kan Temer själv gå samma öde till mötes.

Presidenten anklagas för att ha tagit emot stora summor i mutpengar. Utredningen kring de muthärvor som har nystats upp i Brasilien under de senaste åren är den största genom tiderna och inkluderar ett hundratal politiker. Flera ministrar ur Temers regering har tvingats avgå.

Bedyrar sin oskuld

Om underhuset röstar för att ställa Temer inför rätta blir det talmannen Rodrigo Maia som tar över presidentposten. Slipper Temer - som hela tiden har bedyrat sin oskuld - undan åtal sitter han kvar till mandatperiodens slut den 31 december nästa år. Nästa presidentval äger rum i oktober 2018.