TT-Utrikes

Uppgifter: Bortförda skolflickor frisläppta

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En stor del av de flickor som kidnappades i en Boko Haram-attack mot en skola i nigerianska Dapchi i februari har förts tillbaka, enligt vittnen och myndigheter. Men uppgiften bör tas med försiktighet, då liknande uppgifter tidigare visat sig vara falska.(TT)

Av de sammanlagt 110 bortförda flickorna ska 76 ha fått komma hem, uppger Nigerias informationsminister Lai Mohammed för Reuters. Men vittnen berättar för medier att det rör sig om över 100 flickor.

Fem av de kidnappade flickorna dog under tiden i fångenskap medan en finns kvar hos Boko Haram, uppger de frisläppta flickorna enligt uppgifter till AFP och Reuters. En bild på vad som sägs vara en av flickorna har publicerats av nyhetsbyrån AP.

Det bör dock noteras att uppgifter från nigerianska myndigheter liksom inhemska medier ofta är motstridiga. Inte sällan sprids direkt felaktig information på hög myndighetsnivå.

Senast den 22 februari uppgav högt uppsatta myndighetsföreträdare att 76 flickor som kidnappats i Dapchi fritagits från terrorrörelsen Boko Haram. Trots att flera bybor bekräftade uppgiften för medier visade sig uppgiften vara felaktig.

2014 genomförde extremistgruppen en uppmärksammad räd mot staden Chibok, omkring 20 mil nordväst om Dapchi. Vid det tillfället kidnappades omkring 270 flickor, varav runt hundra fortfarande tros befinna sig i Boko Harams våld.

Även när det gäller flickorna i Chibok har felaktiga uppgifter spridits av myndigheter vid en rad tillfällen.