TT-Utrikes

Bloggares frihet inskränks i Tanzania

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Bloggare i Tanzania har mindre än två veckor på sig att registrera sina webbplatser i enlighet med ett nytt, strikt regelverk utfärdat av regeringen. Även de som driver Yotube-kanaler eller onlineforum måste registrera sig och betala motsvarande 7 600 kronor i avgift.(TT)

Bloggare i Tanzania har mindre än två veckor på sig att registrera sina webbplatser i enlighet med ett nytt, strikt regelverk utfärdat av regeringen. Även de som driver Yotube-kanaler eller onlineforum måste registrera sig och betala motsvarande 7 600 kronor i avgift.

Enligt den ansvariga myndigheten måste alla som vill skapa innehåll på nätet gå igenom en process där man anger bland annat aktieägare, kapital, medborgarskap och bifogar en skattsedel före den 5 maj.

De flesta av Tanzanias bloggare är enskilda personer utan registrerade företag, vilket gör att de kommer att få svårt att leva upp till kraven. Enligt nätverket Reportrar utan gränser är de nya reglerna ett sätt för president John Magufuli att tysta eventuella kritiska röster på nätet.

Antalet internetanvändare i Tanzania är nu 23 miljoner, omkring 44 procent av befolkningen.