TT-Utrikes

Oppositionens fäste föll i Nicaragua

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Regeringssidan i Nicaragua har tagit kontroll över oppositionens fäste, kvarteren i Monimbó i den symboliskt viktiga staden Masaya. Sandinistpartiets flagga vajar nu över dess torg och massmöten ska hållas för att fira 39-årsminnet av sandinisternas revolution.(TT)

Under flera timmar gick soldater och anhängare till regeringssidan till offensiv mot Monimbó, det kvarter i staden Masaya som varit oppositionens viktigaste tillhåll sedan protesterna mot regeringen och president Daniel Ortega började för tre månader sedan.

Enligt BBC Mundo, som hänvisar till den nicaraguanska människorättsorganisationen ANPDH, har fyra personer dödats i samband med offensiven, varav en polis. Men talen är osäkra, flera uppgifter cirkulerar.

Det rapporterades om kraftig eldgivning inifrån området och en talesperson för människorättsorganisationen CENIDH säger att regeringsstyrkorna med våld tagit sig in i civilas hem och kastat ut människor och deras ägodelar på gatan. Enligt samma källa ska 40 personer ha gripits.

Journalister rapporterar att de beskjutits när de försökt ta sig in i kvarteren.

Tutande i triumf

Kort efter rapporterna om attacken meddelade regeringen att styrkor lojala med president Ortega tagit kontrollen över staden och kvarteren. Beväpnade och tutande körde de Ortegatrogna runt i Monimbó.

Regeringen skriver på sin hemsida att det var en förändringens dag för Monimbó, att gatorna i staden har befriats från blockeringar och att invånarna nu kan röra sig fritt.

Kritik mot pensioner

Totalt tros runt 300 personer ha dödats under de tre månader som konflikten pågått. Den började med demonstrationer mot ett förändrat pensionssystem som snart övergick i bredare protester mot Ortega och hans regering.

Masaya har en stark symbolisk betydelse i landet då tusentals gerillasoldater vid inbördeskriget 1979 samlades här inför den sista offensiven och störtandet av diktatorn Anastasio Somoza Debayle. I fredags tågade Ortega, som själv spelade en framträdande roll i revolutionen, och hans anhängare de tre milen mellan huvudstaden Managua och Masaya.