TT-Utrikes

Minst 20 döda i oroligt Venezuela

TT-Utrikes Artikeln publicerades

De politiska oroligheterna i Venezuela har krävt ytterligare elva dödsoffer. Därmed kan minst tjugo människor ha mist livet under tre veckors våldsamma protester mot president Nicolás Maduro. Åtta ska ha dött sedan de fått ström i sig under en butiksplundring.(TT)

Myndigheterna i Caracas uppger att de utreder elva dödsfall i samband med torsdagens oroligheter i distriktet El Valle i sydvästra delen av Venezuelas huvudstad. Enligt åklagarämbetet ska några av de döda ha fått ström i sig.

En brandman uppger för Reuters att åtta personer dödades av elstötar när de höll på att plundra ett bageri. Uppgifterna har inte gått att få bekräftade.

Brinnande polisbil

Tidigare hade borgmästaren Carlos Ocariz meddelat att en man sköts ihjäl i samband med en demonstration i Sucre, ett annat distrikt i huvudstaden Caracas. "Vi kräver att gärningsmännen utreds och straffas", skrev Ocariz, motståndare till Maduro, på Twitter.

I El Valle lystes natthimlen upp av brinnande polisbil sedan demonstranterna kastat brandbomber. I samma område evakuerades 54 barn från ett sjukhus. Regeringen hävdade att demonstranterna hade attackerat sjukhuset, medan oppositionen sade att barnen måste flyttas utom räckhåll för "diktaturens tårgas".

Nya protester planeras

Efter våldsamma sammanstötningar mellan kravallpolis under onsdagen och torsdagen verkade båda sidor ägna fredagen åt omgruppering. Oppositionen har utlyst nya protester under lördagen och söndagen.

Demonstranterna vill bland annat tidigarelägga presidentvalet som egentligen ska genomföras i december 2018, att guvernörsvalet som regeringen ställt in på obestämd tid hålls, och att politiska fångar friges.

Maduro hävdar i sin tur att oppositionen försöker ta makten genom en USA-stödd kupp.