TT-Utrikes

Bebisluckor kan bli verklighet i Danmark

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Så kallade bebisluckor, där en mamma anonymt kan lämna ifrån sig ett nyfött barn på ett sjukhus, kan bli verklighet i Danmark.(TT)

Så kallade bebisluckor, där en mamma anonymt kan lämna ifrån sig ett nyfött barn på ett sjukhus, kan bli verklighet i Danmark.

– Det handlar inte om att det ska vara lättare att göra sig av med ett nyfött barn, utan att kunna ge en lösning i en särskilt förtvivlad situation, säger Flemming Møller Mortensen, talesperson i hälsofrågor för det största oppositionspartiet Socialdemokraterna, till Danmarks radio.

Även Dansk Folkeparti och Socialistisk Folkeparti är för. Förslaget stöttas alltså av en majoritet i folketinget, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ett övergivet spädbarn hittades dött förra veckan i Glostrup utanför Köpenhamn. I Danmark överges spädbarn i snitt en gång per år.

Danska barnmorskor anser att risken med förslaget är att fler mödrar lämnar ifrån sig sina barn.

– Vi vänder tillbaka till skuld och skam i samband med barnafödande och fler barn riskerar kanske att mista sin mamma på det här viset, säger Lillian Bondo, ordförande för de danska barnmorskornas fackförbund, till DR.