TT-Utrikes

Bannon mobiliserar för Europahöger

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Steve Bannon, tidigare nära medarbetare till USA:s president Donald Trump, ska inrätta en stiftelse till stöd för extremhögern i Europa. Det berättar han själv i en intervju. Bannon har varit både rådgivare till Trump och kampanjgeneral hos honom.(TT)

Bannon har varit både rådgivare till Trump och kampanjgeneral hos honom. Han har beskrivits som arkitekten bakom Trumps nationalistiska presidentvalskampanj. I augusti fick han emellertid lämna Vita huset eftersom han inte kom överens med andra tongivande personer i Trumps stab.

Nu tänker han sig att stödja de högerextrema EU-skeptikerna i samband med valet till EU-parlamentet nästa år. Stödorganisationen blir en stiftelse som ska kallas The Movement, "Rörelsen", säger Bannon till The Daily Beast. Den amerikanska tidningen beskriver det som att han planerar en högerrevolt.

Bannon ser framför sig att stiftelsen ska ta upp kampen mot stiftelsen Open Foundation. Den drivs av finansmannen och filantropen George Soros och ger finansiellt stöd till liberala grupperingar.

Bannons organisation ska bistå hans egna europeiska meningsfränder med bland annat kostnadsfri rådgivning, troligen med Bryssel som bas. Till The Daily Beast säger han att han är övertygad om att det under de kommande åren blir stopp för europeisk integration.

I våras reste Bannon runt i Europa och träffade företrädare för extrema högerpartier, bland andra Marine Le Pen i Frankrike, den brittiske missnöjespolitikern Nigel Farage, Ungerns premiärminister Viktor Orbán och polska populister.