TT-Utrikes

Avslöjade politiker vill ha skadestånd

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Sex isländska politiker, däribland den tidigare statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson, avslöjades med att håna metoo-rörelsen och en rörelsehindrad kvinnlig före detta parlamentariker när de satt på en bar i Reykjavik i november.(TT)

Sex isländska politiker, däribland den tidigare statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson, avslöjades med att håna metoo-rörelsen och en rörelsehindrad kvinnlig före detta parlamentariker när de satt på en bar i Reykjavik i november. Nu har fyra av politikerna - alla från mittenpartiet Framstegspartiet varav Gunnlaugsson är en - anmält kvinnan som avslöjade dem, skriver Dagens Nyheter.

Hon tyckte inte om att personer som beslutar om människors liv uttrycker sig nedsättande om minoritetsgrupper. Därför spelade hon in samtalet och överlämnade ljudupptagningen till medier.

Enligt tidningen Stundin anser de fyra politikerna att detta inneburit en "olaglig störning" av deras frihet. De anser också att deras anseende skadats och att kvinnan ska betala skadestånd.

Gunnlaugsson avgick som statsminister 2016 sedan han avslöjats med hemliga konton i den så kallade Panamaläckan.