TT-Utrikes

Demokraten Jones skrällde i Alabama

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Demokraten Doug Jones gjorde det få trodde var möjligt. Han vann det konservativa Alabamas fyllnadsval till USA:s senat. Motståndaren, den sextrakasserianklagade republikanen Roy Moore, vägrar dock att erkänna sig besegrad.(TT)

Stora rubriker i amerikanska medier utmålar valskrällen som ett stort nederlag för president Donald Trump, som i förra veckan ställde sig bakom den kontroversielle Moore. Trump har via Twitter gratulerat Jones till segern - men konstaterat att Republikanerna snart har chans att ta tillbaka senatsplatsen.

Jones var överraskad och lycklig.

– Jag har alltid trott att det finns mer som enar är splittrar oss Alabamabor. Vi har visat, inte bara i Alabama, utan vi har visat landet att vi kan stå enade, sade den demokratiske åklagaren till jublande, gråtande och dansande anhängare på valvakan enligt bland andra nyhetskanalen CNN.

– Denna kamp har handlat om värdighet och respekt, och denna kampanj om lag och rätt.

Skrev andra namn

När rösterna räknats hade han fått 49,9 procent mot 48,4 för motståndaren Roy Moore, enligt Real Clear Politics. Men 1,7 procent av väljarna hade skrivit in andra namn på sina valsedlar, sannolikt andra republikaner. Det var avgörande för Moores nederlag.

En av dem var Alabamas andre senator Rickhard Shelby, som före valet sade att han på grund av sexanklagelserna inte kunde rösta på partikamraten. Den tidigare chefsdomaren Moore har anklagats för sexuella trakasserier mot unga kvinnor under 1970-talet, varav minst en hävdar att hon var minderårig när övergrepp skedde. Moore har med kraft förnekat uppgifterna.

Nu blir det Doug Jones som tar över justitieminister Jeff Sessions tidigare plats i senaten. Demokraternas seger i Alabama, den första i ett senatorsval på ett kvarts sekel, innebär att Republikanerna tappar en plats i senaten och går från att ha 52 av 100 platser, till 51.

"Alabamas väljare har valt en senator som kommer att göra dem stolta. Och om Demokraterna kan vinna i Alabama så kan vi - och måste - kämpa överallt", jublade demokraten Hillary Clinton, som kandiderade i fjolårets presidentval, via Twitter.

Clinton - liksom många andra inom Demokraterna - ser segern som ett tecken på att partiet har en möjlighet att snuva Republikanerna på majoriteten i senaten i mellanårsvalet till kongressen som äger rum i november.

"Inte avgjort"

Roy Moore har dock ännu inte erkänt sig besegrad.

– När valet är så här jämnt är det inte avgjort, säger han på sin valvaka i Montgomery.

Moore har antytt att han vill att rösterna ska räknas om. Men enligt lokala lagar i Alabama sker det enbart om segermarginalen är en halv procentenhet eller mindre. Enligt resultatet på onsdagen fick Jones 1,5 procentenheter fler röster än Moore.

De lokala valmyndigheterna har tiden mellan den 26 december och den 3 januari på sig att säkerställa valresultatet. Om inga anmärkningar finns kommer Jones att inta sin plats i senaten i början av januari.