TT-Utrikes

Auktion av noshörningshorn godkänns

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En sydafrikansk domstol har beslutat att en auktion av noshörningshorn får genomföras. Landets myndigheter har tidigare vägrat utfärda tillstånd för webbauktionen.(TT)

Myndigheterna har hävdat att auktionen kan undergräva det globala förbudet mot handeln, men högsta domstolen i Pretoria har nu dömt till förmån för auktionens organisatör John Hume, som driver världens största noshörningsfarm. Hans advokat har hävdat att tillståndet godkänts men inte lämnats ut av myndigheterna.

– Vi förlorade målet. Vi måste lämna över tillståndet som utfärdades, säger en talesperson för miljödepartementet efter domstolens beslut.

Advokaten uppger att organisatören väntas kunna hämta tillståndet innan auktionen som planerat ska inledas på måndagen.

Noshörningshorn uppskattas vara värda runt 480 000 kronor per kilo på svarta marknaden. Ett högre kilopris än för guld eller kokain.

Hume har sex ton noshörningshorn och vill sälja 500 kilo av dem, 264 stycken.

Runt 20 000 noshörningar bor i Sydafrika. Det är ungefär 80 procent av alla noshörningar i världen, men de senaste åren har rekordmånga dödats av tjuvjägare.

John Hume anser att tjuvjakt endast kan stoppas genom att möta efterfrågan genom att lagligt ta horn från bedövade levande noshörningar, men djurrättsaktivister anser att laglig försäljning bara kommer att öka tjuvjakten.

Över 300 privata noshörningsuppfödare finns i Sydafrika.