TT-Utrikes

Åttaårige Nils stängdes in under skjutningen

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nils Åberg, åtta år, stängdes in på en bank tillsammans med sin skolklass när skjutningen inträffade i nederländska Utrecht. - Skolan har skött det fantastiskt bra, säger hans mamma Petra. Polisen larmades om skottlossningen på en spårvagn i centrala Utrecht klockan 10. 45.(TT)

Polisen larmades om skottlossningen på en spårvagn i centrala Utrecht klockan 10.45. Den misstänkte angriparen lyckades fly och efterlystes med namn och bild. Han kunde gripas efter en stor polisinsats. Tre människor dödades och flera skadades i skottlossningen som enligt polisen utreds som en terrorattack. Motivet är dock inte känt.

Bara några hundra meter därifrån befann sig åttaårige Nils Åberg som var på utflykt med sin skolklass på en bank. Även tioårige brodern Ville befann sig i staden.

Barnen låstes in

När bankpersonalen blev varse vad som hänt stängdes alla barnen in. Deras mamma Petra Åberg fick kännedom om dådet via barnens gamla barnvakt.

– Jag visste att Nils skulle på banken och med tanke på det som hänt på Nya Zeeland...

– Den spontana tanken är att man vill hem när det händer, säger Petra Åberg.

Ganska snart fick hon dock ett meddelande från skolan om att barnen var i säkerhet. Hon kunde pusta ut. Klassen satt instängd i mer än fem timmar och fick först inte veta någonting om själva händelsen. När TT når familjen har de samlat ihop sig i en bil och ska åka hem till Maarssen, ett grannområde till Utrecht där de bott i cirka ett år.

– Först sade de att man inte skulle ta bilder eller sprida några rykten, säger Nils Åberg efter händelsen.

– Banken hade gett oss pizza, de hade hämtat något fotbollsspel, och vi fick titta på Mr Bean. Vi fick gå till en stor biosalong.

"Skött det fantastiskt"

När han fick höra att skjutningen hade inträffat så nära hans skola blev han lite rädd, men fick sedan veta att skolan hölls stängd och lugnade ner sig. Mamma Petra säger att Utrecht känns som en förhållandevis lugn plats där man inte ser mer kriminallitet än någon annanstans.

– Skolan har skött det fantastiskt bra, säger hon.