TT-Utrikes

Flera döda i oroligheter i Burma

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Delstaten Rakhine i västra Burma drabbades av svåra sammanstötningar i helgen. Minst 28 upprorsmakare har dödats enligt Burmas militär, medan armén förlorade två soldater. Armén säger i ett uttalande att en grupp hade attackerat militär med svärd nära Dar Gyi Zar. 22 av angriparna dödades i attacken.(TT)

Armén säger i ett uttalande att en grupp hade attackerat militär med svärd nära Dar Gyi Zar. 22 av angriparna dödades i attacken. Ytterligare sex angripare dödades i separata angrepp i Rakhine.

Händelserna, som inträffade under lördagen, är den senaste i de ökade spänningarna i regionen, som plågas av etniska motsättningar. Enligt armén sattes helikoptrar in för att slå ned oroligheterna. Vid en räd mot ett bakhåll dödades två soldater, rapporterar AFP.

En stor del av Burmas marginaliserade muslimska minoritet rohingya bor i delstaten.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har samtidigt släppt satellitbilder som visar flera nedbrända rohingyabyar i Rakhine. Tillsammans rör det sig om 400 byggnader i tre olika byar som enligt HRW avsiktligen satts i brand. Det senaste fotot är från i torsdags.

HRW:s Asienchef Brad Adams säger att skadorna är mer omfattande än man först trott. Han ber myndigheterna i Burma att omedelbart inleda en granskning av det inträffade, med stöd av FN.