TT-Utrikes

Analys: Nyval troligare än "catalexit"

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Vägen ut ur den katalanska krisen leder till nyval snarare än "catalexit", bedömer amerikanska storbanken Citi i en analys. Till ett eventuellt nyval finns en mjuk och en hård rutt.(TT)

Vad självständighetsivrarnas nästa steg blir är ännu oklart, en vecka efter den ogiltigförklarade folkomröstningen där 90 procent sade ja till att bilda en egen republik.

På tisdag ska regionpresident Carles Puigdemont tala i det katalanska parlamentet om "den nuvarande politiska situationen". Är en ensidigt förklarad utbrytning av Katalonien från Spanien - en "catalexit" - att vänta då?

Citis analytiker tror inte det, utan spår att Puigdemonts borgerliga parti PDeCAT i separatistalliansen Junts pel Sí kommer att förorda nyval, till skillnad från alliansens vänsterorienterade ERC och stödpartiet CUP, ett vänsterextremt parti.

Risk för revolt

Genom att i närtid själv utlysa nyval, med karaktär av en laglig folkomröstning, skulle separatisterna kunna rida på den sympativåg som 1 oktober-valet utlöste.

Dessutom skulle man förekomma centralregeringen som kan tvinga fram nyval via artikel 155 i Spaniens konstitution.

Det värsta scenariot Citi frammanar är att separatisterna står fast vid "catalexit" varpå Madrid aktiverar artikel 155. Och då befaras ännu mer drastiska följder än vad vi fick bevittna den gångna helgen. Till exempel gripanden av högre katalanska företrädare när katalanska institutioner tas över.

"Vi ser risken för att det skulle kunna utlösa ett civilt uppror i form av stora demonstrationer, med möjlig vidsträckt splittring och våldsamma konfrontationer", skriver Citi i analysen och frågar sig hur den katalanska polisen Mossos d´esquadra skulle agera i det läget.

Vid oroligheterna den 1 oktober anklagades Mossos för att passivt ha tittat på.

Samtal till slut

Även Nordea bedömer att ett snabbt utträde ur Spanien är mindre troligt än att katalanerna får en ny chans att rösta om självständighet, antingen i ett regionalt nyval eller i en ny folkomröstning.

– Då kan Madrid hoppas på att det inte blir majoritet för självständighet, säger Jan von Gerich, chefsstrateg på Nordea.

Citi tror att oavsett vem som utlyser ett nyval kommer det att resultera i majoritet för självständighetspartierna, med god chans att extremistiska CUP inte längre måste ingå i underlaget vilket skulle underlätta framtida samtal med Madrid.

På lång sikt, resonerar Citi, är en "catalexit" ändå osannolik. Bankens analytiker väntar sig i stället en förhandlingslösning som slutar med att Katalonien får styra mer över sina skatteintäkter.

Men för att ens kunna inleda förhandlingar måste "personförändringar" till, enligt Citi. På båda sidor. Med andra ord - adiós premiärminister Mariano Rajoy och adéu regionpresident Carles Puigdemont.