TT-Utrikes

Äggstor diamant ska hjälpa fattiga

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En av världens största diamanter, den 709 karat tunga "fredsdiamanten" i Sierra Leone, ska auktioneras ut igen. I maj blev toppbudet 7,8 miljoner dollar (runt 63 miljoner kronor) för den äggstora ädelstenen, vilket Sierra Leone avvisade.(TT)

En av världens största diamanter, den 709 karat tunga "fredsdiamanten" i Sierra Leone, ska auktioneras ut igen.

I maj blev toppbudet 7,8 miljoner dollar (runt 63 miljoner kronor) för den äggstora ädelstenen, vilket Sierra Leone avvisade. På en ny auktion den 4 december i New York står hoppet till högre bud.

Diamanten hittades i mars av en kristen präst i den östra regionen Kono. Prästen lämnade över fyndet till regeringen som har bestämt att intäkterna ska finansiera utvecklingsprojekt i det fattiga område där den upptäcktes.

– Den här diamanten kommer att hjälpa de fattigaste människorna i världen, säger Martin Rapaport som är ordförande i ett internationellt nätverk av diamanthandlare.

Nätverket ser till att auktionen sker utan avgifter och regeringen lovar att över hälften av intäkterna ska betala rent vatten, elektricitet, skolor, sjukvårdsinrättningar, vägar mer mera.