TT-Utrikes

93 döda efter kraftigt skalv i Mexiko

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Minst 93 personer har omkommit i ett kraftigt jordskalv i Mexiko, och dödstalen tros stiga ytterligare. Delstaten Morelos nordväst om huvudstaden har drabbats värst, med 42 döda. Flera bränder rasar i huvudstaden Mexico City, där tiotals byggnader har rasat.(TT)

Flera bränder rasar i huvudstaden Mexico City, där tiotals byggnader har rasat. 16 personer har bekräftats döda i och omkring huvudstaden där 20 miljoner människor bor.

I Mexico City gräver räddningspersonal, militär, polis och frivilliga i kollapsade byggnader i sökandet efter överlevande och döda.

– Jag är så orolig. Jag kan inte sluta gråta. Det är samma mardröm som 1985, säger Georgina Sanches till AFP.

Skalvet som skakade södra Mexiko hade magnituden 7,1 enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Det inträffade ungefär klockan 14.15 lokal tid.

Det var bara timmar efter att många människor runt om i landet deltagit i övningar om hur man ska bete sig under jordbävningar. Skälet till dessa övningar är att 19 september är årsdagen av det förödande jordskalvet 1985, då mer än 10 000 omkom.

"I chock"

I staden Puebla sydost om huvudstaden har elva personer bekräftats döda.

Skalvet inträffade åtta kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla på 51 kilometers djup, enligt USGS.

Fredrik Lamell, som studerar vid tekniska universitetet i Mexico City, berättar om skräckscener i samband med skalvet, då han befann sig i ett klassrum. Han beskriver jordbävningen som mycket värre än den som skedde för två veckor sedan.

– När hela byggnaden rör sig, när bord ramlar, takplattor ramlar, projektorn ramlar - då får alla panik och springer ut, säger han till TT.

Skolbyggnaderna har fått stora skador.

Enligt Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet, kan skalvet få förödande konsekvenser - framför allt i närområdet.

Han berättar att USGS bedömer att det är 40 procents sannolikhet att skalvet kommer att kräva 100 eller fler dödsoffer. Flera mindre städer ligger i närheten av jordbävningens epicentrum.

– Skalvet inträffade bara 35 kilometer från en stad med 35 000 invånare. Det kan bli mängder av dödsoffer, är jag rädd, säger Tryggvason till TT.

"Ligger illa till

Samtidigt ligger huvudstaden illa till, förklarar han:

– Mexico City är beläget väldigt olämpligt ur jordbävningsperspektiv, det ligger ju mitt i en sedimentbassäng och det förstärker. Det är ungefär som ett förstoringsglas som fokuserar jordbävningsenergin, så det kan skaka ganska rejält fast avståndet är stort till epicentrum.

Mexiko är enligt Tryggvason ganska väl förberett på jordbävningar, trots att det är ett fattigt land. Men äldre hus har svårt att klara större skalv om de sker i närheten.

Tidigare denna månad drabbades Mexiko av en jordbävning med magnituden 8,1. Minst 98 personer miste livet i det skalvet.