TT-Utrikes

Stor förvirring om skolflickor i Nigeria

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Militären i Nigeria har uppgett att 76 skolflickor räddats, och att två hittats döda efter att jihadiströrelsen Boko Haram tog sig in i byn Dapchi. Men uppgiften tillbakavisas nu av guvernören i delstaten Yobe, enligt invånare i byn. Ingen tycks heller kunna ge svar på hur många som saknas.(TT)

Enligt militärens uttalande i onsdags hade flickorna förts tillbaka till byn Dapchi i nordöstra delen av landet, enligt uppgifter från flera föräldrar, boende i byn och en lokal regeringstjänsteman.

– Alla firar att de kommit tillbaka med sång och böner till Gud den allsmäktige, sade Babagana Umar, en av föräldrarna vars dotter varit försvunnen.

– De enda tråkiga nyheterna är att två av flickorna hittats döda, och det finns ingen förklaring till det här.

Många frågetecken

Men på torsdagen uppstod förvirring sedan flera andra bybor hävdat att guvernören i delstaten Yobe sagt till dem att militären inte alls räddat några flickor.

Oklarheterna om vad som hänt stannar inte där. Det verkar inte ens finnas några trovärdiga uppgifter om hur många flickor som saknas. Antalet varierar mellan 50 och 100. Enligt den senaste uppgiften från militären: 13.

Delstatspolisen, myndigheterna i Yobe och andra myndigheter har alla vitt skilda uppgifter om hur många flickor som saknas eller saknades.

Boko Haram attackerade byn i måndags kväll. Beväpnade män körde in i byn med pick up-bilar, med siktet inställt på en flickskola i området. Personalen på skolan bestämde sig för att fly med eleverna när skottlossning och detonationer hördes inifrån byn.

"Inga bevis"

Enligt de första rapporterna verkade det som om alla flickor på skolan genom flykten hade lyckats undkomma den hotande kidnappningen. Polis och statliga tjänstemän sade under onsdagen att det inte fanns några bevis för att flickorna hade kidnappats. Senare kom ett uttalande från regeringen i delstaten Yobe att militären räddat några av eleverna från Boko Haram.

2014 genomförde Boko Haram en uppmärksammad kidnappningsräd i staden Chibok, beläget omkring cirka 20 mil nordväst om Dapchi. Den gången kidnappades omkring 270 flickor. 60 av dem lyckades fly och många av de andra har sedan dess successivt frigivits efter förhandlingar. Cirka 100 av de flickorna beräknas dock fortfarande befinna sig i Boko Harams våld.

Även när det gäller flickorna i Chibok har felaktiga uppgifter spridits av myndigheter vid en rad tillfällen.